11 feb

Impozantne biljke za veliki prostor

Velike terase i popločani delovi dvorišta pružaju neograničene mogućnosti za stvaranje impozantnih ambijenata. Jedan od ključnih elemenata u postizanju estetskog i funkcionalnog balansa su velike biljke koje dominiraju prostorom, dok saksije i manje biljke dopunjuju celokupni doživljaj.

Velike biljke – Impozantni fokusi prostora

Kada je u pitanju uređenje velike terase, važno je odabrati biljke koje će dati impresivan vizuelni efekat. Među najpopularnijim opcijama su:

  • Fotinija (Photinia) – Sa svojim bogatim zelenim lišćem i atraktivnim crvenim izdancima, fotinija „Red Robin“ donosi dinamičnost i boju u prostor. Različite visine, poput 250cm ili 350cm, omogućavaju kreiranje slojevitog izgleda.
  • Viburnum tinus “Eve Price” – Ova zimzelena biljka donosi eleganciju i mirisne cvetove tokom zime. Svojom kompaktnom formom, savršeno se uklapa u veće saksije ili kontejnere.
  • Lovor višnja (Prunus laurocerasus) – Sa svojim tamnozelenim listovima i brzim rastom, lovor višnja je izvanredan izbor za stvaranje guste, zelene pozadine na terasi.

Saksije – Funkcionalnost i Estetika

Iako su biljke glavne zvezde uređenja prostora, saksije igraju ključnu ulogu u njihovom prezentovanju i održavanju. Odabir pravih saksija je važan kako bi se istakla lepota biljaka i stvorio harmoničan ambijent. Neke od odabranih opcija saksija su:

  • Saksija Doppio Bordo – Sa svojim modernim dizajnom i prečnikom od 62cm, ova saksija pruža dovoljno prostora za razvoj većih biljaka poput fotinije „Red Robin“.
  • Saksija Vaso Magno – Sa impresivnom visinom i širinom od 60cm, ova saksija je idealna za postavljanje većih zimzelenih biljaka ili čak manjeg drveća.
  • Stalak za biljke crni – Osim što pruža funkcionalno rešenje za postavljanje saksija na različitim nivoima, ovaj stalak dodaje i estetski element u prostor.
  • Saksije Melodi i Etna će sa svojim elegantnim dizajnom doprineti  funkcionalnosti i estetskoj vrednosti terase, stvarajući sofisticiran i skladan ambijent.

Prateći materijal – Ključni elementi za održavanje

Da bi se osiguralo zdravlje i vitalnost biljaka, važno je koristiti odgovarajući prateći materijal. Uz pravilno zalivanje i orezivanje, upotreba adekvatne zemlje za sadnju, hidrogranula i mineralnog đubriva je od suštinskog značaja.

Održavanje i troškovi

Projekat je prilagođen osunčanim terasama i srednje je zahtevan za održavanje. Redovno zalivanje, prihranjivanje biljaka i jednogodišnje orezivanje održavaće terasu u savršenom stanju.

Okvirna cena za sve potrebne artikle je 225.000 RSD, ali treba imati na umu da su cene podložne promenama. Ovaj projekat će vas nagraditi prelepim prostorom koji će godinama dominirati elegancijom i zelenilom. Uredite svoju veliku terasu uz ove savete i stvorite oazu koja će vas oduševiti svojom impozantnošću i lepotom.

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.