23 feb

Niske cvetnice za kamenjare – pokrivači tla

Kamen u kombinaciji sa cvećem, i uopšte sa biljkama, daje prostoru posebnu draž i izuzetan je centralni detalj dvorišta. Vrste koje se koriste za kamenjare su uglavnom niskog rasta. Kamenjari najlepše izgledaju na padini, kosini ili u vidu malog brda.

Cvetnice pogodne za kamenjare

Floks (Phlox subulata)

Ovo je niska vrsta floksa, raste u visinu do 20 cm. Ima tamno zelene listove i roze ljubičaste cvetove koji prekrivaju celu biljku. Cveta obilno u proleće, a često ponavlja cvetanje i na leto.

Nije zahtevna po pitanju nege i uslova. Voli osunčane do polusenovite pozicije. Zemljište mora biti dobro drenirano. Uspešno prezimljava napolju, tako da će više godina krasiti vaš prostor.

Može se saditi u kamenjarima, a često se koristi kao prekrivač tla. Redovno je zalivajte i prihranjujte u periodu rasta i posebno tokom cvetanja. Na taj način će bujnije i duže cvetati.

Iberis (Iberis sempervirens)

Iberis je višegodišnja cvetnica. Ima zelene kopljaste listove i bele cvetove grupisane u cvasti. Raste u visinu od 15 do 30 cm. Bujno cveta od proleća.

Od uslova traži osunčano mesto i redovno zalivanje. Prihranjujte tokom rasta i cvetanja kako bi dala što lepše i bujnije cvetove.

Možete je gajiti u saksijama i žardinjerama na terasi, ili u dvorištu. Pogodna je vrsta za kamenjare i alpinetume. Ukoliko je sadite u grupama lepo će pokrivati tlo. Takođe se često sadi kao niska bordura.

Saksifraga (Saxifraga sp.)

Ovo je još jedna niska vrsta pogodna za kamenjare. Raste u visinu 15 – 20 cm. Listovi se razvijaju nisko, a iznad njih su cvetovi na cvetnim drškama. Cvetovi mogu biti crveni, roze, belo-žuti, krem. Cveta od ranog proleća do juna.

Najbolje raste na osunčanim mestima do polusenke. Potrebno joj je redovno zalivanje i drenirano zemljište. Kao i ostale vrste i saksifragu prihranjujte tokom rasta i cvetanja. Uz ove cvetnice posadite nekoliko patuljastih četinara i po neku lukovicu, i vaš kamenjar je gotov. Takođe, ove vrste možete saditi i ako nemate kamenjar. Lepo će izgledati u kombinaciji sa višim biljkama ili grupisane kao bordura. Ukoliko nemate dvorište posadite ih saksije i ukrasite terasu uz mesto za ispijanje kafe i odmor.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.