25 jan

Bolesti, štetočine i vremenski uslovi koji ne pogoduju četinarima

Većina nas voli četinare jer nas podsećaju na more ili na planinu, odnosno na onaj deo godine kada odmaramo.

Da bi nam četinari uvek bili zdravi, imali intenzivnu boju i bili bujni, neophodno je da povedemo računa o prevenciji najčešćih štetočina i bolesti koje ih napadaju.

Većina četinara podložna je gljivičnim oboljenjima najrazličitije vrste. Dobra vest je što nastajanje gotovo svih vrsta gljivica može da spreči jedan jedini element – bakar. Dovoljno je da u proleće i jesen preventivno primenite jedan od preparata na bazi bakra: Neoram, plavo ulje ili cuprital. Pri izboru blagu prednost treba dati plavom ulju. Ono u sebi sadrži mineralno ulje koje na biljci stvara tanki film. Time se sprečava prodor sitnih insekata i njihovo poleganje jaja pod koru biljke ili u pupoljke.

Ukoliko tokom proleća i leta padne dosta kiše potrebno je ponoviti postupak primene preparata na bazi bakra.

Ukoliko se na četinarima pojavi grinje ili biljne vaši( i jedno i drugo je lako uočljivo) primenjuje se: skener, monofas,  Corelle D,  Despot i sl. Uvek je najsigurnije doneti uzorak zaražene biljke u vidu jedne grančice i posavetovati se sa stručnim licem, inženjerom zaštite bilja.

Ono što takođe može drastično da naruži izgled četinara je velika količina snega pod čijom težinom se oni savijaju i deformišu. Radi prevencije ove pojave najbezbednije je u jesen privezati, odnosno skupiti četinar i uvezati ga elastičnim vezivom motajući biljku od dna ka vrhu. Sa prvim toplim danima jednostavno odvežite biljku i uživajte ponovo u njenoj lepoti i raskoši.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.