3 jan

Oblikovanje četinarskih biljaka orezivanjem

Prilikom uređenja neke zelene površine najčešće se odlučujemo za zimzelene biljke, koje su zelene tokom cele godine. U većini slučajeva četinari dobro podnose orezivanje, pa su pravi izbor ukoliko želimo da postignemo uredan i elegantan izgled. Mogu se orezivati kao spirale, lopte, kupe, pom pom forme, forme sa više stabala, pa i kao razne skulpture. Izbor oblika je neograničen.

Koje vrste se mogu koristiti za oblikovanje?

Izbor vrsta koje možete koristiti za formiranje četinarskih topijarnih formi je veliki, a neke od njih su: Cupressocyparis leylandii (Lejlandov pačempres), Thuja occidentalis (Tuja), Chamaecyparis lawsoniana, Juniperus squamata ’Blue Carpet’, Juniperus ‘Expansa Variegata’, Juniperus media  ’Old gold’,  Taxus baccata (Tisa), Picea pungens(Smrča).

Alat i prihrana

Redovno orezivanje je važno kako bi se održala kondicija, vitalnost kao i uredan izgled biljaka. Obavezno koristiti oštar alat kako ne bi došlo do oštećenja. Orezivanje se obavlja najmanje jednom do dva puta godišnje. Može se obaviti u rano proleće, kada je prošla opasnost od mrazeva ili u jesen. Tada se ujedno uklanjaju i sve polomljene i suve grane, kao i svi oštećeni delovi. Potrebno je imati u vidu da se orezivanje ne bi trebalo vršiti po vlažnom vremenu, kao ni po ekstremno visokim ili niskim temperaturama. Ukoliko je biljka bolesna ne bi trebalo da se drastično orezuje krošnja. Četinari su zeleni po periferiji krošnje, a unutrašnji deo, gde nema zelenih iglica, se tretira kao mrtva zona. Dakle, ne sme se previše iseći grana do dela gde nema zelenih iglica.

Kako biste oblikovali svoje biljke poreban vam je adekvatan alat. Za to se koriste makaze za živu ogradu, a sitne korekcije najlakše je obaviti običnim makazama za orezivanje.

U skladu sa većom potražnjom oblikovanih biljaka, makaze za orezivanje su uznapredovale u dizajnu i funkcionalnosti. Osim toga što imaju praktične drške koje su izrađene od laganih materijala, imaju i ojačanja na drškama koja ih čini prijatnijim za rad.

Obrađivanje spoljašnjih delova grančica i četina se vrši prema vašim potrebama. Igrajte se i iskažite svoju originalnost. Ukoliko niste spremni za neku radikalniju promenu, možete kupiti već formirane, orezane sadnice koje je potrebno samo redovno održavati.

Važno je napomenuti da se četinari zalivaju kao i sve druge biljke, ujutro ili uveče, kako bi se izbegle visoke temperature. U vreme velikih letnjih vrućina je potrebno obezbediti više vlage. Bilo bi poželjno da se tada biljke i orošavaju.

Prihranjivanje četinara bi trebalo da se sprovodi redovno. Danas se lako mogu pronaći specijalna đubriva za četinare koja omogućavaju da i amateri imaju profesionalno odnegovanu biljku.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.