25 jan

Kombinacija boja i biljaka različite visine

U potrazi ste za savršenim dvorištem? Razmislite o kombinaciji boja i biljaka različitih visina kako biste stvorili očaravajući prostor koji će oduševiti svakog posmatrača. Kroz smelost kombinovanja niskih i visokih biljaka, te igru različitih nijansi zelene, možete postići vizuelnu simfoniju koja oplemenjuje vašu oazu na otvorenom. Dodatno, ukoliko upotpunite pejzaž dekorativnim kamenom, vaše dvorište će dobiti notu elegancije i sofisticiranosti, pružajući idealno mesto za relaksaciju i uživanje.

Kombinacija biljaka: Kreiranje vizuelne harmonije

Uzmimo kao primer inspirativan projekat koji uključuje niz biljaka različitih visina i karakteristika. Lejlandov pačempres, Thuja occidentalis „Smaragd“, Kleka, Crvenolisna šljiva, Šimšir, Snežna kraljica, Bor „Mops„, Fotinija, Thuja Occidentalis „Globosa“ i  Thuja Occidentalis „Tiny tim“ čine šarenu paletu koja unapređuje estetiku prostora. Svaka biljka donosi svoj jedinstveni pečat, stvarajući bogatstvo oblika i tekstura.

1. Lejlandov Pačempres (Cupressocyparis Leylandi „Pyramidalis“)

Ove impozantne biljke služe kao pozadinski element, pružajući visinu i strukturu pejzažu. Njihova piramidalna forma ističe se u kombinaciji sa zelenilom drugih biljaka.

2. Thuja Occidentalis „Smaragd”

Srednje visoke, ove smaragdne tuje dodaju eleganciju i gustu zelenu teksturu. Postavljene u srednjem planu, čine odličan prelaz između visokih i niskih biljaka.

3. Kleka (Juniperus Media „Old Gold“)

Njihova zlatnožuta boja doprinosi toplini i kontrastu. Ove niske biljke se savršeno uklapaju sa širim spektrom zelenila oko njih.

4. Crvenolisna Šljiva (Prunus Cerasifera Pissardii)

Ova atraktivna biljka donosi neočekivano crveno lišće, dodajući dramatičan vizuelni efekat u kombinaciji sa zelenim okolinom.

5. Šimšir (Buxus Sempervirens) 

Mali, kompaktni, i zeleni šimširi čine odličan okvir za druge biljke. Njihova gustoća dodaje strukturu i ravnotežu.

6. Snežna Kraljica (Viburnum Tinus)

Ova zimzelena biljka sa belim cvetovima doprinosi svežini i eleganciji. Postavljena uz rub, stvara prijatan kontrast sa drugim biljkama.

7. Bor „Mops“ (Pinus Mugo „Mops“) 

Niske i gusto razgranate krošnje ovog patuljastog četinara čine odlične akcente u nižim delovima vrta, dajući raznolikost u strukturi.

8. Fotinija (Photinia Frasseri „Robusta Compacta“)

Crvenkasto lišće fotinije stvara upečatljiv vizuelni element, posebno kada se kombinuje sa zelenilom okoline.

9.  Thuja Occidentalis „Tiny Tim“

Ove kompaktne tuje doprinose prostoru svojim savršenim sferičnim oblikom i gustim zelenim grančicama, stvarajući dodatnu dinamiku i interesantne vizuelne efekte.

10. Thuja Occidentalis  „Globosa“

Svojim gustim krošnjama i intezivnom zelenom bojom, ova tuja doodatno oplemenjuje prostor, stvarajući zanimljive linije i oblike. Odlična je u kombinaciji sa drugim biljkama, naročito patuljastim četinarima.

Dodatni materijali za savršen dizajn

Uz biljke, dekorativni kamen dodaje dimenziju i teksturu vašem vrtu. Različite granulacije i boje stvaraju kontraste i naglašavaju lepotu biljaka. Agrotekstilna folija i đubrivo za četinare su neophodni pratitelji, obezbeđujući optimalne uslove za rast i razvoj biljaka.

Održavanje vašeg uređenog dvorišta: Saveti i trikovi

Ovaj pejzažni dizajn je srednje zahtevan za održavanje. Redovno zalivanje i prihranjivanje biljaka, kao i redovno orezivanje i košenje travnjaka, održavaće vaš vrt u vrhunskom stanju. Važno je pratiti uputstva za negu svake biljke kako bi se osiguralo da svaka biljka dobije odgovarajuću pažnju.

Okvirna cena projekta

Okvirna cena materijala za ovaj projekt iznosi 104.300 RSD, ali treba imati na umu da su cene podložne promenama. Bez obzira na to, investicija u uređenje dvorišta sa pažljivo odabranim biljkama i dekorativnim kamenom će se isplatiti dugoročno, pružajući vam prostor za uživanje u prirodi i lepoti vašeg sopstvenog vrta.

Kombinacija boja i biljaka različitih visina može transformisati vaše dvorište u oazu mira i lepote. Ovo nije samo estetski dobro promišljen dizajn, već i poziv na opuštanje i uživanje u sopstvenom zelenom rajskom dvorištu.

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.