25 jan

Prihrana kao ključ bujne krošnje

Većina ljudi, kada otpočinje kupovinu biljaka i uređenje vrta,  za kraj ostavi kupovinu prihrane ili uopšte i ne izdvoji vreme za to. Stručnjaci iz ove oblasti su sigurni po pitanju prihrane. Adekvatna prihrana je 80% nege biljaka i ona mora da prati paralelno odabir svake vrste zasebno.

Izbor đubriva na tržištu često može da bude i zbunjujuće velik. Za prolećnu sezonu, naročito kada su u pitanju lišćari, predlažemo đubriva na bazi azota (KAN i urea). Obzirom da se ova đubriva primenjuju trokratno (jednom krajem februara, pa sredinom i krajem marta) zajedno uz treće đubrenje preporučujemo primenu  univerzalnog spororzagrađujućeg đubriva osmocote koje uravnoteženo hrani biljku tokom 6 meseci. To praktično znači da ukoliko biljku nađubrite u martu, nahranili ste je do septembra kada treba ponoviti tretman, ali ovog puta sa đubrivom koje u sebi sadrži veću količinu kalijuma- osmocote bloom.

Treba naglasiti da ako se biljka nalazi u saksiji i vreme joj je za presađivanje to treba obaviti u proleće ili jesen i tom prilikom primeniti đubrivo sa većim procentom fosfora, kao što je fitoFert Kristal koji služi za bolje ukorenjivanje biljke.

Ukoliko ste ispratili ovaj redosled i uz to redovno zalivali biljku, možete očekivati veliku gustu krošnju. Biljka će vas nagraditi dobrim hladom. U tom slučaju, ostaje vam samo da je s vremena na vreme, ukoliko želite, oblikujete blagim orezivanjem.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.