10 mar

Prolećna sadnja voća

U poređenju sa jesenjom, prolećna sadnja ima prednost što zemlja posle zime i mrazeva postaje rastresitija i mekša. To veoma olašava sadnju i daje voćki veće šanse da se uspešno ukoreni.

Kajsija – kruška – ribizla

Priprema alata i pratećeg materijala

Ono što je važno je da se prolećna sadnja obavi rano, pre kretanja vegetacije. Ako se zakasni sa sadnjom, sadnice će se lošije razvijati i manji je procenat uspešnosti sadnje. Takođe u tom slučaju posađene biljke kasne sa listanjem i cvetanjem. Kada smo odabrali mesto za sadnju voćki, potrebno je pripremiti stajsko i mineralno đubrivo, alat sa sadnju, kantu sa pripremljenom kašom u kojoj ćemo natapati koren, kao i vodu za zalivanje nakon sadnje. Bilo bi dobro da koren sadnice bude potopljen u vodu 12 – 24 sata pre sadnje.

Pravilna sadnja

Na odabranom mestu za sadnju kopamo sadnu jamu. Ukoliko je zemlja na jesen obrađena i preorana, sadna jama može biti širine i dubine oko 50cm. Ako zemlja nije obrađena, kopa se veća jama prečnika 1 – 1.5m i dubine oko 70cm. Koren se orezuje na 30cm dužine i uklanjaju se svi slomljeni i oštećeni delovi. Zatim koren potapamo u kašu napravljenu od goveđeg stajnjaka, zemlje i vode. Na dno sadne jame stavljamo deo stajskog đubriva i prekrivamo ga zemljom kako koren ne bi bio u kontaktu sa njim. Zatim postavljamo sadnicu, prekrijemo koren zemljom, stavimo opet malo stajnjaka i njega takođe zatrpamo malo zemljom i dodamo mineralno đubrivo. Zemlju dobro ugazimo kako bi koren bio u što boljem kontaktu sa zemljom. Kalem treba da bude 2 – 3 cm iznad zemlje. Ovako posađenu sadnicu obilno zalijemo i to radimo narednih nekoliko dana, ukoliko nema kiše. Bilo bi dobro prilikom zalivanja u vodu dodati i neku vrstu biostimulatora. On se primenjuje prilikom stresnih situacija, što prolećna sadnja svakako jeste. Njegovom primenom biljka će lakše podneti sadnju i bolje će se ukoreniti i prilagoditi novim uslovima.

Zaštita je važna

Na kraju, nakon sadnje biljke orežite kako bi se pravilno granale i formirale krošnju. Posle orezivanja obavezno preprskajte voćke nekim preparatom za zaštitu(npr. plavo ulje) kako se preko rezova ne bi zarazile raznim gljivicama i bolestima. Veće rezove zaštitite  tako što ćete ih premazati fitobalzamom ili kalemarskim voskom.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.