28 jan

Zelenilo za splavove i kuće kraj vode – vrste za plavna područja

Splavovi i kuće u blizini vode su jedno od omiljenih mesta za odmor i opuštanje ljudi. Ukoliko želimo takav prostor da obogatimo nekim biljkama, potrebno je izučiti koje su pogodne za takva područja. Pričaćemo o nekoliko listopadnih vrsta koje se mogu gajiti na takvim područjima. To su Populus sp. (topola), Alnus glutinosa (jova), Taxodium distichum (močvarni čempres), Salix sp. (vrba), Quercus palustris (močvarni hrast), Metasequoia glyptostroboides (kineska metasekvoja).

Vrbe su biljke koje su svima poznate kao vrste koje dobro podnose vlažna područja i često ih viđamo u blizini reka i močvara. Za razvoj zahtevaju vlažno, plodno i dobro drenirano zemljišta na osunčanim položajima sa popodnevnom senkom u letnjim mesecima. Jedne od najpoznatijih su žalosna vrba (Salix babilonica) i kovrdžava vrba (Salix matsudana), dok su manje, kalemljene sadnice pogodne i za sadnju u saksije.

Žalosna vrba (Salix babylonica)

Žalosna vrba može da poraste u visinu do 25m, a razvija široku i gustu krošnju. Grane padaju prema dole, čak do zemlje. Vrlo je dekorativno drvo i voli dosta vlage u zemljištu. Često je možemo videti da raste pored reka ili jezera. I sam latinski naziv roda Salix u prevodu znači blizu vode.

Manje vrste, koje se najčešće prodaju kao kalemljene, mogu se saditi u saksije. Na taj način ih možete postaviti na terase splavova, odnosne tremove. Veoma su dekorativne. Najviše pažnje privlače njihovi cvetovi koji su u vidu plišanih maca, rozikaste ili žute boje, zavisno od vrste. Neke od njih su Salix gracilistyla ‘Mount Aso’ i Salix repens ‘Armando’.

Metasequoia glyptostroboides

Metasekvoja je listopadni četinar, za koji se do sredine prošlog veka smatralo da je izumrla, i bila je poznata samo kao foslina vrsta.

Veoma je dekorativna vrsta. Dobro raste u plodnom i dobro dreniranom zemljištu. Dobro podnosi vlažna zemljišta, s tim da joj ne odgovaraju zemljišta koja su stalno pod vodom. Slabije podnosi sušu. Četine na jesen dobijaju crvenkastu boju pre opadanja, kada postaje još dekorativnija. Maksimalna visina je 20-35m. Odlično podnosi zimu i gradske uslove.

Metasekvoja (boja listova u toku leta i na jesen)

Taxodium distichum

Ovo listopadno drvo iz porodice čempresa je pogodno za osunčana područja. Raste na vodenim i močvarnim terenima. Brzorastuća je biljka koja dobro podnosi niske temperature. Kada raste u vodi ili na močvarnom zemljištu, korenje izbija na gore iznad površine i može biti i do 1m visine. Na taj način biljka sprovodi kiseonik do podzemnog korenja. Biljke koje rastu u suvljem zemljištu ne formiraju ovo korenje.

Izuzetno je dekorativna i jedan od lepših primeraka se nalazi u Topčiderskom parku u Beogradu.

Močvarni čempres (Taxodium distichum)

Quercus palustris

Prirodno raste na slabo dreniranim, aluvijalnim zemljištima i zbog toga je pogodan za sadnju na mestima gde je zemljište vlažno, kao što su mesta kraj reka. Podnosi povremena plavljenja i gradska zagađenja. Veoma je popularna vrsta u pejzažnoj arhitekturi. Posebno je dekorativan tokom jeseni kada listovi postaju upadljivo crveni.

Quercus robur

Podnosi povremena plavljenja i visok nivo podzemnih voda. Ne uspeva na plitkom i suvom zemljištu. Dobro podnosi visoke temperature i zagađen vazduh. Svaki prostor može lepo da izgleda i da se ozeleni ako znate koje biljke su pogodne za određene uslove. Biljke uvek treba prilagoditi prostoru kako bi se one što uspešnije razvijale. Mi smo naveli neke vrste koje mogu da rastu na vlažnom ili plavnom zemljištu, koje su dekorativne i interesantne. 

Sadite biljke gde god imate prostora i uživajte u njihovoj lepoti.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.