Močvarni hrast

25.000,00 RSD

Latinski naziv: Quercus palustris

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 1203808 Kategorija:

Opis

Močvarni hrast je srednje do visoko listopadno drvo, koje razvija konusnu krošnju. Listovi su naizmenični sa 2 do 4 režnja sa obe strane koji su manje više pod pravim uglom, zašiljeni su i nazubljeni. List je sjajno zelen sa obe strane, a u jesen intenzivno crvenih listova. Brzo raste. Koren je plitak, najčešće horizontalan.

Uslovi gajenja: Ovo je vrsta svetla, adaptivna je prema zemljištu. Uspešno rast na umereno suvim, vlažnim i mokrim aluvijalnim zemljištima. Najbolje se razvija na dubokim, plodnim i kiselim zemljištima. Dobro podnosi gradske uslove i niske temperature.
Period cvetanja: Cvetovi muški su u resama, a zenski su pojedinačni i neupadljivi. Plod je sedeća orašica koja uleže u tanjirastu kupulu samo osnovom. Veličina ploda je 8 – 15mm u prečniku. Svetlosmeđe je boje i lopast. Počinje da plodonosi sa 20 godina starosti. Plod sazreva u oktobru druge godine, i tada opadaju sa stabla.
Upotreba: Kod nas još uvek nije toliko popularan. S obzirom da podnosi gradske uslove, pogodan je za sadnju u urbanim sredinama.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m.
Maksimalna širina krošnje: 8 – 15m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -29°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 450 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.