21 jan

Zimski jasmin – obojite zimu u žuto

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) je jedna od retkih biljaka koje cvetaju tokom zime. Usled blagih zima, cvetanje može početi već u januaru i traje do marta. Daje mnoštvo žutih cvetova i ovo je jedini jasmin koji ne miriše.

Ova vrsta cveta pre listanja i zbog ranog cvetanja i žutih cvetova često se meša sa forzicijom. Najčešće raste u visinu do 1,5m, jer grane padaju na dole. U širinu raste do 3m. U našim uslovima ovo je listopadni žbun, a u toplijim krajevima raste kao zimzelena biljka. Listovi su tamno zeleni i dugi oko 3cm, a cvetovi su jarko žute boje.

Zimski ili rani jasmin kako ga zovu, voli osunčana do polusenovita mesta. Vrsta je koja brzo raste, pa u prvoj godini nakon sadnje grane mogu da porastu i do 1m. Po pitanju zemljišta nije mnogo zahtevan, veoma je prilagodnjiv.

Iako cveta u toku zime, nije baš otporan na jako niske temperature i hladne zimske vetrove, pa mu je u tom slučaju potrebna zaštita. Oko stabla se može postaviti slama ili malč, kako bi se zaštitio koren od izmrzavanja. Nadzemi deo možete zaštiti agrilom. Ukoliko nadzemni deo ipak bude oštećen tokom zime, lako se regeneriše iz korena.

Gde možete posaditi rani jasmin?

Rani jasmin dobro podnosi gradske uslove, pa se često može videti u urbanim parkovima i dvorištima. Takođe se često sadi na nagibima, jer se grane pri dodiru sa zemljom ukorenjuju i tako vezuju tlo i sprečavaju eroziju. Izuzetno lepo izgleda ako se posadi duž pozide preko koje može da pušta svoje grane.

Ukoliko nemate dvorište možete ga posaditi u veću saksiju i smestiti na osunčanu terasu. U tom slučaju možete ga pustiti da slobodno pada ili postaviti neku potporu po kojoj će moći da se penje.

Privlači pažnju tokom cele godine

Ova vrsta listopadnog žbuna je veoma interesanstna i ima široku primenu u uređenju zelenih površina. Iako najviše pažnje privlači tokom cvetanja, veoma je dekorativan i nakon toga kada gusto olista.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.