21 feb

Zimzelena magnolija – drvo gracioznih cvetova

Magnolia grandiflora se izdvaja od ostalih vrsta magnolije zbog listova koji ostaju na biljci tokom cele godine. Listovi su tamnozeleni i kožasti sa lica, a naličje im je braon mat boje. To je čini izuzetno dekorativnom. Posebna je i zbog krupnih belih cvetova, čija pojava traje od kasnog proleća do kraja leta. Ova vrsta počinje sa cvetanjem posle osme godine starosti. Kako bi magnolija što bujnije i lepše cvetala, potrebno je koristiti prihranu na bazi kalijuma koja će da podstakne cvetanje (npr. Osmocot bloom).

Kakve uslove traži?

Magnolija je vrsta koja traži osunčane pozicije, a može da raste i u polusenci. Nije tolerantna na prevelike količine vode, s tim da  joj i suviše dug period suše ne pogoduje. Kako bi se ograničio i pravilno rasporedio unos vode, poželjno je koristiti kantu sa ružom ili sistem zalivanja kap po kap. Zemljište treba da bude vlažno i dobro drenirano sa blago kiselom pH reakcijom. Kiselost zemljišta se povećava dodavanjem zemlje sa kiselom reakcijom (zemlja za rododendrone i hortenzije) ili tečnog đubriva za povećanje kiselosti.

Orezivanje i zaštita

Zbog grana koje su sklone lomljenju, potrebno je postaviti je na poziciju koja je zaštićena od jakih vetrova. Odrasle biljke dobro podnose niske temperature, a mlade bi trebalo štititi dok se ne ukorene i priviknu na uslove okoline. Biljke se štite umotavanjem u agrotekstil, potrebno je celu sadnicu zaštititi. Sneg redovno uklanjati sa zaštitne tkanine.

Na proleće se uklanjaju oštećene grane ukoliko ih ima. Koristite oštre makaze, kako bi povrede bile što manje. Nakon uklanjanja, potrebno je naneti fitobalzam na ranu biljke, kako bi se sprečio ulazak mikroba.

Visina magnolije

S obzirom na to da dostiže visinu do 10m i širinu od 4 do 5m, potrebno je obezbediti joj dovoljno prostora za razvoj. Postoje i vrste koje rastu 2.5 – 3m visine, kao što je M. grandiflora ‘Little Gem’.Magnolija je vrsta drveta koje definitivno zaslužuje pažnju. Veoma lepo će se uklopiti uz druge biljke. Može se saditi samostalno kao centralni detalj, ili je postavite kao pozadinu nižim biljkama. Gde god da je posadite, sigurno niko neće ostati ravnodušan na njenu lepotu listova i mirisnih cvetova.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.